Jenaplanonderwijs

Jenaplanonderwijs in Noord- Groningen

Als enige Jenaplan school in Noord-Groningen zijn wij voor veel ouders een bewuste keuze. Het Jenaplanonderwijs geeft kinderen de vrijheid en de ruimte om zichzelf en hun talenten te leren kennen en te ontwikkelen. Als team vinden we het belangrijk een veilige, fijne sfeer te creëren waarbinnen deze ontwikkeling plaats kan vinden.

Het doel van ons onderwijs is dat onze kinderen worden voorbereid op de samenleving. We willen dat ze straks eigen-wijs de wereld in gaan. Naast het leren van de leerstof is het belangrijk dat kinderen zichzelf leren kennen, kunnen omgaan met verschillen, en dat ze leren doorzetten.

Lezen, rekenen en schrijven

Als jenaplanschool krijgen we soms de vraag of er wel genoeg aandacht is voor de basis: lezen, rekenen en schrijven. Het antwoord is volmondig ja. Onze leerlingen stromen uit met goede resultaten en een stevige basis voor de middelbare school.

Jenaplanonderwijs betekent niet minder aandacht voor kernvakken – juist niet. We werken elke dag hard aan de ontwikkeling van elk kind, met ruimte voor creativiteit, samenwerking en persoonlijke groei.

Wat ons onderscheidt, is hoe we dat doen: in een betekenisvolle leeromgeving waar kinderen leren denken, doen en zichzelf zijn. Dus ja, bij ons leren kinderen lezen, rekenen en schrijven – en nog veel meer.

 

Leren door denken, doen en ervaren

Op onze school leer je niet alleen uit boeken, maar ook door zelf te ervaren. Om kinderen te laten ervaren waarvoor de leerstof nodig is, werken we in thema’s. Binnen een thema gaan alle groepen op hun eigen niveau aan de slag. Ook laten we onze vaklessen aansluiten bij het thema. Op die manier is er samenhang en gaat het thema echt leven.

Daarnaast leren we niet alleen in de school, maar ook daarbuiten. Excursies en uitstapjes horen erbij. Hierin zien we een kans om dingen te leren. Zo regelen de kinderen de excursies vaak helemaal zelf, van financiering en planning tot uitvoering.

Jezelf leren kennen

Op onze Jenaplanschool betrekken we kinderen bij hun eigen leerproces. We bespreken samen leerdoelen en de mogelijkheden die er zijn om deze te bereiken. Leerkrachten volgen de ontwikkeling en coachen de leerlingen.

In hun portfolio verzamelen kinderen werk waar ze trots op zijn, zodat ze ook daadwerkelijk hun ontwikkeling zien. Kinderen mogen deelnemen aan de voortgangsgesprekken met hun ouders en leerkracht.

Samen, met en van elkaar leren

Leren doe je niet alleen, maar met en van elkaar. We maken gebruik van elkaars talenten. Door te werken in driejarige stamgroepen is het heel normaal om hulp te vragen en te krijgen van een ander of om iemand mee te helpen. Dankzij deze aanpak krijgen kinderen al jong mee dat ze zelf in staat zijn iemand te helpen. Ook ervaren ze dat je van iedereen iets kunt leren en dat er verschillen mogen zijn. Kinderen worden uitgedaagd om zelf een mening te vormen en met oplossingen te komen.

Els Stoepker: “ In een stamgroep leren kinderen hoe het is om de jongste, de middelste en de oudste te zijn. Op deze manier ervaren ze hoe het is om geholpen te worden door kinderen uit een andere leeftijdsgroep en om zelf anderen te helpen.” – Bron: marenland Magazine

Bij het samenwerken en inzetten van elkaars talenten worden ook de ouders actief betrokken. Er is regelmatig contact en er is vanuit de ouders een hoge betrokkenheid bij de school. Veel ouders helpen mee bij het organiseren van activiteiten, komen zelf met ideeën of helpen bij de extra lessen.

Samen halen we het beste uit ieder kind.